Importanța culorii în amenajarea unei încăperi


Există elemente care schimbă percepția unui spațiu fără a modifica peretele. Acest lucru poate fi realizat prin vopsirea suprafețelor sau folosind diferite materiale. Culorile mai deschise și mai reci fac ca spațiul să pară mai mare. Culorile mai închise le fac să pară mai închise și mai mici. Dispunerea culorilor sau texturilor într-un mediu schimbă perspectiva, făcând camera să pară mai înaltă, mai lungă, mai largă sau să evidențieze un anumit element.

Mai jos, am enumerat câteva posibilități de schimbare a unei încăperi:

     Măriți spațiul

Pentru a crea o senzație de spațiozitate într-un mediu, cea mai bună metodă este de a folosi culori deschise, care sa reflecte lumina naturală și sa facă suprafețele să pară mai mari pentru ochi.


(foto:wearefreebird.com/)


 Compactați spațiul

Când doriți să pară camera compactă, mai mică și confortabilă, optarea pentru culori puternice pe suprafețele pereților poate funcționa bine. Acestea vor absorbi cea mai mare parte a luminii naturale, dând o senzație de siguranță.

(foto: jacquelynclark.com)


      Coborâți tavanul

Coborârea înălțimii tavanului poate face spațiul mai plăcut care să ofere un sentiment primitor. Atunci când îl pictați într-o culoare mai închisă decât pereții sau lăsați vizibil textura materialului, această caracteristică va da impresia că tavanul este mai jos.

(foto: Contemporist.com)


      Extindeți spațiul

Există case ale căror tavane ne dau senzația de o atmosferă claustrofobă. Pictarea pereților într-o culoare mai închisă, păstrând tavanului alb face ca spațiul să pară mai înalt.

(foto:hunker.com)

       Lărgiți spațiul

Pictarea peretelui din spate și a tavanului cu aceleași nunață închisă și lăsarea pereților laterali în culori deschise, va face ca spațiul să pară mai larg și mai spațios. Aceasta este o tehnică folosită pentru coridoare sau camere înguste.



(foto:Ronaldo Azambuja)

Sursa: archdaily.com

Comentarii

Postări populare